Är du en liten gurka?

Tobias Fors

#agilt #metod #kultur
Några gurkskivor svävar runt i grönaktig vätska
Foto av Ananth Pai/Unsplash

Hur kan det komma sig att vad som verkar vara samma arbetsmetod tar sig så olika uttryck i olika organisationer? En gurka får tjäna som analogi.

Jerry Weinberg (läs hans böcker1 direkt, om du inte vet vem det är) hade en bra liten fabel om en liten gurka som lovade heligt och dyrt att när den växte upp, skulle den inte bli som alla andra i familjen. (De andra i familjen var saltgurkor). Gurkans föräldrar suckade nedlåtande åt den lilla gurkans tokiga drömmar.

Sen en dag blev gurkan stor, och då blev den lagd i saltlag som alla andra gurkor i släkten. Då blev den lilla gurkan, trots sin starka vision, ännu en saltgurka i mängden.

Sensmoral: när något litet utsätts för något stort, t.ex. en person utsätts för sin omgivning (eller en gurka för en saltlag i en burk), då är sannolikheten hög att det stora påverkar det lilla, än tvärtom.

Här är ett mindre grönsaks-relaterat exempel på vilka konsekvenser detta kan få. När en organisation vill införa en ny arbetsmetod, då är risken överhängande att organisationens kultur (stor sak) färgar metoden (liten sak), mer än vad metoden färgar kulturen.

Till exempel: en organisation lockas av energin och prestationen hos starka, värdeorienterade och tvärfunktionella team. En metod införs. Men, eftersom organisationen tagit sig dit den är nu genom att styra på aktiviteter snarare än mål, och fördela uppgifter till individer snarare än uppdrag till team, så färgas det nya arbetssättet av den befintliga kulturen. Bonus-knorr: eftersom kultur är ett så svårfångat begrepp så pekas inte sällan finger på den nya metoden, snarare än på den befintliga kulturen.

Så nu vet du varför vissa team kan uppfatta en given metod som byråkratisk och detaljstyrande, medan andra team insisterar på att precis samma metod är smidig och tillåtande. Det spelar liten roll om arbetssättet kallas “empowered product teams”, “Scrum”, “OKR” eller “agilt”. En metod är en liten sak. En kultur är (ofta) stor och stark.

Är allt hopplöst då? Nej, uppenbarligen lyckas vi då och då med förändring - även riktigt omfattande sådan. En känd hemlighet är att inte vara så liten mot något stort. Bli större genom att gå ihop med en annan gurka som också vill se förändring. En medkonspiratör! Och på andra sidan av ekvationen: låt bli att kriga mot så stora saker hela tiden. Istället för att transformera hela bolaget, gör några små efterlängtade förändringar i den del av helheten. Baby-gurk-steg. Mmm. Gurka.


  1. T.ex. “What Did You Say? The Art of Giving and Receiving Feedback”, “Secrets of Consulting” eller “Are your lights on?” 

Tobias Fors
Tobias Fors är konsult och utbildare åt techintensiva organisationer. Med 20 års erfarenhet i såväl operativa som konsultativa roller hjälper han moderna ledare att ta sina företag vidare på förbättringsresan. Tobias är Certified Scrum Trainer för Scrum Alliance och grundare av kunskapsföretaget Holifant AB. Motto: Leverans och lärande!